Dibaca 8194 kali
July 14th, 2008
By Arif Posted in Tips Bengkel, Tips Sepeda

Tips Mengatasi Rem Berbunyi

Setelah bunyi gemeretak rantai Anda hilang alangkah tidak nyamannya jika rem Anda masih berbunyi. Berikut ini tips untuk Anda :

  • Pengguna Rem V-Brake
  • Suara ini terjadi karena brake shoes atau karet rem tidak rata sehingga tidak seluruh permukaannya bisa “menekan” saat dipencet. Temukan penyebabnya dulu, pertama posisi rem salah (akibat baut pengikat body rem dengan fork atau garpu terlalu kendor) atau bisa sepatu rem (brake shoes) sudah aus.Jika masalah pada setelah set ulang. Jika pada brake shoes yang nggak rata ampelas permukaan yang tidak rata, mungkin sudah membantu.
  • Pengguna Disk BrakeSuara ini terjadi karena piston atau disk kotor, indikasinya saat rem terlalu sering digunakan sehingga komponen memanas. Jika ini yang terjadi bersihkan

    Jika keadaan dingin suara ini muncul mungkin posisi pemasangan rem (piston atau kampas rem) yang salah. Cek kembali atau coba kencangkan dan kendorkan mounting

    Saya sering mengalami bunyi ini saat kampas rem habis dan piston kotor, solusinya bersihkan piston dan ganti kampas rem

  • Pengguna Rem TromolBunyi ini bisasnya muncul saat tromol dan kampas kotor atau terkena air hujan, bongkar dan bersihkan tromol mungkin akan membantu

    Perhatikan kampas rem kemungkinan tidak rata seperti pada rem V-brake, penangannya sama dengan rem V-Brake yaitu amplas sehingga permukaan yang mendarat ke tromol rata

Perlu diingat rem adalah alat keselamatan bagi pengendara, jika Andaa tidak mantap untuk melaksanakan sendiri, bisa dibawa ke Bengkel langganan Anda, tangan Anda-pun tidak kotor 🙂 .


28 Comments

  1. free7

    persis seperti kinerja prinsip kerja organ sex wanita ya 😀 perlu di rawat rem cakram atau tromol-nya supaya tetep menggigit dan nggak gemretak serta rajin di bersihkan biar nggak karat 😀

    • 😆 satu lagi … nggak perlu diberi pelumas …. 🙂
      Malah blong rem-nya … 😆

  2. masenchipz

    ehm…ehm… siip tipznya om… btw klo blh gw tambahin niyyy… tipznya tuh… bikin kopi trus sediain brownies… trus angkat hp trys telpon bengkel terdekat..trus kita tnggl nunggu… klo montirnya dah dateng tnggl nuyuruh aja…. nah… kita nikmatin kopinya dech…. wekekekekek…. pisssss om…

    • arif

      Memang enak segalanya serahin bengkel 🙂

  3. Sweet blog! I found it while surfing around on Yahoo News. Do you have any suggestions on how to get listed in Yahoo News?
    I’ve been trying for a while but I never seem to get there!
    Many thanks

  4. Here are some links to websites that we link to mainly because we assume they may be really worth visiting.

  5. The details mentioned within the write-up are a few of the most effective out there.

  6. please take a look at the web pages we follow, like this one, because it represents our picks in the web

  7. that would be the finish of this article. Here you?ll discover some sites that we consider you will enjoy, just click the links over

  8. 420305 788570Spot on with this write-up, I really suppose this internet site needs considerably much more consideration. probably be once far more to learn way more, thanks for that information. 346453

  9. Always a significant fan of linking to bloggers that I adore but don?t get lots of link appreciate from.

  10. 253001 158066Some truly nice stuff on this website , I like it. 647491

  11. Wonderful story, reckoned we could combine a couple of unrelated information, nevertheless definitely worth taking a appear, whoa did a single find out about Mid East has got extra problerms as well

  12. Sites of interest we’ve a link to

  13. that will be the end of this write-up. Right here you?ll find some internet sites that we believe you will appreciate, just click the links over

  14. one of our visitors not long ago encouraged the following website

  15. although internet sites we backlink to beneath are considerably not connected to ours, we really feel they’re essentially really worth a go by way of, so have a look

  16. Every the moment inside a although we opt for blogs that we study. Listed beneath are the most recent web sites that we decide on

  17. the time to read or go to the subject material or web sites we have linked to below the

  18. although sites we backlink to beneath are considerably not related to ours, we feel they’re basically really worth a go by way of, so have a look

  19. always a significant fan of linking to bloggers that I love but do not get a good deal of link like from

  20. we came across a cool web site that you may well love. Take a search for those who want

  21. Here is a great Blog You might Obtain Exciting that we Encourage You

  22. Here are some of the web-sites we advocate for our visitors

  23. Wonderful story, reckoned we could combine a number of unrelated information, nevertheless really really worth taking a look, whoa did one particular discover about Mid East has got far more problerms as well

  24. usually posts some quite exciting stuff like this. If you are new to this site

  25. check beneath, are some totally unrelated web sites to ours, having said that, they are most trustworthy sources that we use

  26. The facts mentioned inside the article are several of the top readily available



Add Yours